Szigetszentmiklós

Napi 3000 jármű ellenőrzése – szempillantásra

1 másodperc – mindössze ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a telephelyre érkező járműveket azonosítsa a rendszer, és rendszámtáblájuk alapján automatikusan nyissa a sorompót. Ennek előnyeit élvezi már nap mint nap az ÁTI-Sziget Kft., miután 2018-ban beüzemelték a ParkIT System-et.

Az ügyfélről

A volt Csepel-Autógyár területén működő ÁTI-SZIGET Ipari Park közel száz bérlőnek, illetve saját telephellyel rendelkező cégnek biztosít ipari parki szolgáltatásokat a 88 hektáron kiépített területen.

Projekt áttekintés

 • Helyszín: Szigetszentmiklós, Magyarország
 • Időpont: 2018.
 • Megoldás: rendszámfelismerés alapú, automatikus gépjármű beléptetés
 • Termék: ParkIT System

Az Ipari Parkba két különböző bejárati ponton lehet gépjárművel be- és kilépni. A helyszíneken a gépjárművek napi forgalma egyes napokon az 1500 járművet is eléri, ami a beléptető rendszer, illetve a biztonsági személyzet szempontjából dupla eseményként számolandó.

A napi háromezer áthaladás ellenőrzése, és a ki/beléptetések folytonosságának biztosítása a megrendelő alapvető elvárása volt. Ahhoz, hogy a megrendelői elvárás tartható legyen, a beléptetésnek a lehető leggyorsabbnak kellett lennie – úgy, hogy az nem mehetett a biztonság rovására.

A kapacitás határain

A korábban használt rendszerrel kapcsolatban felmerülő üzemeltetési problémák mindennaposak voltak, ami nemcsak a biztonsági személyzet, hanem a telephellyel rendelkező bérlők, vagy esetenként a bejáratnál elhaladó közúti forgalom számára is érezhető volt. Nézzük meg egyesével azokat a problémákat, ami miatt változtatásra volt szükség:

 • Manuális ellenőrzés: a biztonsági személyzetnek minden egyes olyan járművet, amelynek rendszámát a korábban használt beléptető rendszer nem ismerte fel, manuálisan kellett ellenőriznie, majd rendszám alapján meghatározni, hogy állandó, rendszeres belépőről, (szerződött bérlőről) van-e szó, vagy csak ideiglenesen behajtó vendégről, amely számottevő időt emésztett fel. Egyes külföldi rendszámok felismerése is akadályokba ütközött.
 • Korszerűtlen nyomonkövethetőség: a kézzel rögzített események visszakereshetősége és a jogosultságok ellenőrzése kényelmetlen és hosszadalmas volt, továbbá az is kockázatot jelentett, hogy az adatok eltűnhettek, vagy illetéktelenek kezébe kerülhettek.
 • Forgalmi fennakadások: a hosszabb beléptetési folyamat miatt esetenként sorok alakultak ki, amelyek feltartóztatták a közúti forgalmat, ezáltal ott torlódásokat és balesetveszélyes helyzeteket okoztak.

Megoldás minden problémára

Az Ipari Park tulajdonosa ezért egy olyan megoldást keresett, amely a korábban üzemeltetett rendszert kiváltva, lehetőleg egységes rendszerként ad választ minden említett problémára. Választásuk a ParkIT Systemre, a világszerte sikeres, magyar fejlesztésű, rendszámfelismerésen alapuló járműbeléptető rendszerre esett, amellyel elérték, hogy:

 • Minden állandó belépési jogosultsággal rendelkező jármű rendszámát rögzítették a rendszerben, így amikor ilyen autó érkezik, a sorompó az adott rendszámhoz tartozó proximity kártya ellenőrzését követően automatikusan nyílik – 1 másodpercen belül, manuális ellenőrzés és fennakadás nélkül.
 • Amennyiben vendég érkezik, a beléptető rendszer kijelzőjén megjelenő cégválasztást követően a vendégkártya egy automata kártyakiadóból kiadásra kerül, így számukra is gördülékeny a beléptetés.
 • Automatikus tiltólistát hozhattak létre olyan rendszámokról, amelyek számára korlátozni szeretnék a belépést, vagy manuális ellenőrzést kérnek.
 • Végre egy adatbázisban szerepel minden be- és kilépési esemény, rendszámmal, idővel, fotóval kiegészítve, és ezek szempillantás alatt kereshetők is, ha például arra kíváncsiak, hogy adott időben milyen autók érkeztek, vagy egy adott autó mikor járt a területen, vagy éppen milyen rendszámú járművek tartózkodnak a telephelyen.

Hogyan működik?

A ParkIT System lelke az a világ szinten bizonyított képfeldolgozó szoftver, amely a járműveket tartalmazó fotókról automatikusan, gyakorlatilag 100%-os pontossággal képes felismerni a rendszámot. A beléptetés ezzel a korszerű technológiával a következőképpen zajlik:

 1. A gépjármű megérkezik a sorompóhoz. Az itt felszerelt kamera érzékeli a járművet és automatikusan képet készít róla.
 2. A kép a ParkIT Systemben rögzítésre kerül és az algoritmus felismeri a rendszámot.
 3. A rendszer összeveti a rendszámot az adatbázisával és eldönti, hogy jogosult-e a belépésre, vagy sem.
 4. Amennyiben a jogosult rendszámok között szerepel az adott jármű, kéri a rendszámhoz tartozó proxy kártya közelítését a leolvasóhoz, mely után a sorompó automatikusan nyílik és az áthaladás megtörténik. Párhuzamosan az adatok a rendszer adatbázisába kerülnek, és egyszerű webböngésző használatával visszakereshetőek az arra jogosult felhasználók számára. VIP-ként rögzített rendszámok esetén beállítható a proxy kártya használatának mellőzése tovább gyorsítva és egyszerűsítve a be-, vagy kiléptetést.

A képkészítéstől a sorompó nyitásig így kb. 1 másodperc telik el, ezáltal a rendszer biztosítja a gépjárművek folyamatos és fennakadás mentes áramlását.

A rendszer lelke, a hazai fejlesztésű, de nemzetközi szinten piacvezető Carmen FreeFlow rendszámfelismerő (ANPR) szoftver, amely garantálja, hogy bármilyen fényviszonyok között készült képről legyen szó, a felismerési pontosság a maximumon maradjon.

Szeretné megismerni a ParkIT System funkcióit?

Tudjon meg többet

Műszaki kihívások – sikerrel áthidalva

Mivel egy már működő helyszínről volt szó, ahová egy biztonsági fejlesztés keretében került telepítésre a rendszer, kérdés volt, hogyan tudják csatlakoztatni a meglévő műszaki infrastruktúrához.

Az egyik ilyen fő adottság a meglévő, kártyás beléptető és vendégfogadó rendszer volt. Olyan megoldásra volt szükség, amely nem egy zárt rendszer, hanem illesztési lehetőséget ad egyéb technológiákhoz, ugyanakkor attól függetlenül is működőképesnek kell lennie és biztosítania kell a kapuk forgalmának monitoringját.

Hála a jól dokumentált API illesztési lehetőségnek, ez az integráció zavartalanul megtörtént és a két rendszer – a régi és az új – tökéletesen együttműködve szolgálja az Ipari Park mindennapjait.

Egy másik körülmény, amelyhez alkalmazkodni kellett, az a porták és a szerver fizikai távolsága és a korlátozott helyi sávszélesség: az épületek között mikrohullámú adatkapcsolat működik, így jelentős terhelést nem bírt volna el a hálózat. Ehhez fontos szempont volt, hogy kizárólag optimális mennyiségű kép kerüljön rögzítésre – és ebben a ParkIT System abszolút helytállt, mivel a rendszer képes a nem megfelelő képek automatikus leválogatására, így csak azokat dolgozza fel, amelyet a legjobbnak ítél.

Mivel a parkot mind hazai, mind nemzetközi vállalatok is használják, így alapvető feltétel volt legalább az európai utakon előforduló rendszám típusok ismerete. Ezt a beépített rendszámfelismerő algoritmus, a Carmen garantálja, mely jóval nagyobb, konkrétan világszintű lefedettséget biztosít, beleértve 33,000-nél is több rendszám típus ismeretét, legyen az akár latin betűs vagy egzotikus karakterekkel tarkított, mint az arab, kínai, indiai és hasonló külföldi rendszámok.

Beléptetés 21. századi szinten

A rendszer egyik fő előnye, hogy nem igényel folyamatos karbantartást. A kezdeti konfigurációt követően önműködő beléptetést biztosít, és a jogosultságok kezelése néhány kattintással beállítható. A rendszámtábla szabványok esetleges változásai egyszerű szoftverfrissítéssel kezelhetők, ami nem okoz fennakadást a mindennapi használatban. A telepítést követő napokban azonnal érződött az a teljesítménybeli ugrás, amelytől valóban  21. századi lett az automatizált beléptetés.

Török Balázs, rendszergazda, ÁTI-Sziget Kft.

„Ez a rendszer valóban működik. Egyszerű a használata és képes volt lekezelni napi 3 000 ki-be léptetést, teljesen automatikusan. Az értékes munkaerőnket ezáltal arra tudjuk fordítani, ami a legfontosabb: az ügyfeleinkre”