Miskolc

Továbbgondolt városbiztonság Miskolcon

Miskolc Megyei Jogú Város területe több mint 250 négyzetkilométer, lakossága 150 000 fő. Ekkora területen központosított térfigyelő rendszert megvalósítani komoly kihívás, amire az okos kamerarendszer nyújt hatékony megoldást.

Az ügyfélről

Miskolc, Észak-Kelet Magyarország regionális központja, 161 265 fős lakosságával az ország negyedik legnagyobb városa, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye emblematikus székhelye.

Projekt áttekintés

  • Helyszín: Miskolc
  • Időpont: 2016 – 2020.
  • Megoldás: városi térfigyelés okos kamerarendszerrel
  • Termékek: Intellio IVS4 videomenedzsment szoftver + Intellio okos CCTV kamerák

Projekt első szakasza | 2016.

2016-ban Miskolc Megyei Jogú Város önkormányzata felmérte, hogy a városban működő, 800 kamerából álló térfigyelő rendszer teljesítőképességének határához érkezett.

A MIÖR munkatársainak munkáját nap mint megnehezítette az egyes kamerahelyszínek szigetszerű működése, az események visszakeresésének magas időigénye és a nem megfelelő minőségű kameraképek.

A Rendészet vezetése egyértelmű igényeket fogalmazott meg egy olyan központosított videokamerás megfigyelő rendszer iránt, mely egy helyről, egyszerre több felhasználó számára teszi lehetővé a város teljes területének megfigyelését, azonnali riasztásokat ad a kritikus eseményekről, ergonomikus, könnyen kezelhető és hatékonyan üzemeltethető.

Az Intellio Video System (IVS) szofverben megtalálták azt a megoldást, mely minden elvárásnak maradéktalanul megfelel.

public security with cctv system

Miért az IVS?

Az IP technológián alapuló videorendszer egy olyan magas funkcionalitású VMS szoftverrel, mint az Intellio IVS, könnyeddé varázsolja még egy Miskolc méretű város térfigyelését is. A kiválasztásnál az IVS egyik legnagyobb előnye volt, hogy képes több száz CCTV kamera egyidejű menedzselésére, akár kamera gyártótól függetlenül. Mik voltak azok a további funkciók, melyek az Intellio-t erősítették a versenyben?

A múltbeli események visszakeresése csak néhány másodperc

A legtöbb videórendszerben nehézkes a megtörtént események visszakeresése a felvételeken. Órák mennek el a videoanyag feldolgozásával, mialatt többszörös sebességre gyorsítva visszajátszott felvételeken próbálják észrevenni a biztonsági szakemberek azt a pillanatot, melyen azonosítható egy bűnelkövető, vagy egy baleset okozója. A technológia segítségével a visszakeresés gyorsabbá és pontosabbá válik! Az Intellio okos keresésekkel a rendszer pillanatok alatt, automatikusan megtalálja a keresett eseményt. Ehhez csupán azokat a kamerákat kell meghatároznunk, amelyek a felvételt készíthették és utólag beállítanunk az intelligens detektorokat, melyek segítenek a felvételek elemzésében.

A tapasztalatok alapján a városőrök akár több órát is megtakarítanak egy-egy eset felderítésekor. Az így lerövidült válaszidő növeli a feltételezett elkövetők elfogásának valószínűségét.

cctv camera system in miskolc

Kényelmes és hatékony megfigyelés

Az emberi figyelem véges. Kutatások is bizonyítják, hogy koncentráló képességünk már 20 perc elteltével észrevehetően lankad. Ahogy a terhelés fokozódik, ez az idő arányosan csökken. Senkitől sem várható el, hogy kameraképek tucatjait szemmel tartva észrevegye a kritikus eseményeket az osztott monitorképen.

Erre a kihívásra ad hatékony választ az intelligens élőkép funkció. Segítségével a monitorfalon mindig azok a képek jelennek meg kiemelten, melyeken előre definiált eseményt észlel a rendszer. Beállítástól függően akár hangjelzéssel felhívva a biztonsági személyzet figyelmét.

Az operátorok akkor tudják hatékonyan támogatni a járőrszolgálat munkáját, ha gyorsan tudnak váltani az egyes kamerák élőképei között. Ezt nagyban megnehezíti, amikor egy fastruktúrában, elnevezés alapján kell megkeresni a kamerákat. Az Intellio rendszerben kameraképen elhelyezett nyilak könnyítik meg a navigációt. Segítségükkel könnyedén követhetőek az események akár az egész városon át. A funkció lehetővé teszi, hogy a MIÖR munkatársai akár a kameraszobából is járőrözhetnek.

Szeretné megismerni az Intellio okos funkcióit?

Tudjon meg többet

Projekt második szakasza | 2019.

Az Intellio Video System CCTV menedzsment szoftver sikeres bevezetését követően, 2019-ben kerülhetett sor a miskolci térfigyelő rendszer bővítésére és továbbfejlesztésére okos kamerákkal. Az új kamerákkal egyes helyszíneken tovább bővültek a rendszer képességei magas hatékonyságú rendszámfelismeréssel és az egyedülálló automatikus objektum követéssel.

Miért esett a választás az Intellio kamerákra?

A hatékony térfigyelés kulcsa, hogy nem elegendő egyszerű IP kamerák használata. Az okos kamerarendszerben a végpontokon nem átlagos CCTV kamerák, hanem “objektívvel ellátott mini számítógépek” teljesítenek szolgálatot, melyek az integrált videofeldolgozási (képelemző) képességüknek köszönhetően nem csak továbbítják az élő képet, hanem a megfigyelés előre meghatározott szabályai szerint értesítik az őrszolgálatot a területre belépésről, szabálytalanságok elkövetéséről, szabotázsról és minden kritikus eseményről.

Felmérések is alátámasztják, hogy a bűnelkövetők gyakran használnak gépjárművet a célpontjuk megközelítéséhez, vagy meneküléshez. Ezért a város védelmének egyik fontos eleme a gépjárművek pontos azonosítása. A professzionális rendszámfelismerő kamerákkal és az IVS korábban már leírt keresési funkcióival könnyű utánajárni az autólopásoknak, vagy a járművel közlekedő gyanúsítottaknak: a rendszámadatok megadásával a rendszer automatikusan kiválasztja azokat az eseményeket, ahol az adott jármű megjelent.

A számos hasznos és egyedi funkció mellett az Intellio új QuickView PTZ kamerája az a megoldás, amely új korszakot nyit Miskolc közbiztonságáért dolgozó szakemberek életébe. Az intelligens objektumkövetés nem hagy menekvést, ha az őr valami gyanúsat észlel, csak egy kattintásra van szükség az objektum vagy személy kiválasztásához, és a kamera onnantól automatikusan követi azt.

cctv surveillance system in miskolc

Figyelemre méltó eredmények

Az elmúlt 10 évben a bűnügyi statisztika kimagasló, pozitív tendenciát mutat Miskolcon: a bűncselekmények 50% -kal (!) csökkentek. Az érintettek egyhangú véleménye szerint a különböző intézkedések közül a fő hozzájáruló tényező a modern városfelügyeleti kamerarendszer bevezetése és korszerűsítése volt.

Biztonságosabb városban szeretnék élni

További információt kérek